IBM napravio najjači kvantni računar na svetu

IBM je uspešno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računarske procesore, koji će biti na raspolaganju istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo.

Drugi prototip iskoristiće se u komercijalne svrhe i biće jezgra IBM Q sistem, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računarskih sistema za poslovne i naučne namene. Pristup i jednom i drugom procesoru biće moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu.

Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s pet qubita (osnovnog gradivnog bloka kvantnih računara), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni da obave kompleksnije eksperimente.

Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora.

Podsetimo, IBM je još pre godinu dana omogućio naučnicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300.000 kvantnih eksperimenata.

S dodatkom ova dva nova procesora za IBM Q stvoriće se platforma za rešavanje praktičnih problema u poslovnom i naučnom svetu, koji su do sad bili previše zahtevni i za najsnažnije klasične računare.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).