VIDEO: Robot-policajac od danas krstari ulicama Dubaija

Robot u čijem stvaranju su učestvovali IBM, Google i policija Dubaija, kreće se na točkovima, a može salutirati, nakloniti se, pričati više jezika i prepoznavati znakove rukama na udaljenosti od metar i po.

Na grudima mu se nalazi tablet koje civili mogu iskoristiti za prijavu zločina. Za razliku od robota u naučno-fantastičnim filmovima, ovaj robot-policajac (za sada) neće služiti u većem lovu na kriminalce i prekršioce zakona.

"Robot-policajac će imati zadatak da pomogne ljudima u tržnim centrima i na ulicama, a reč je o projektu kojim treba da se osigura veća sreća stanovništva i osećaj sigurnosti", izjavili su u policiji Dubaija.

Ovo zvuči dosta jednostavno, ali planovi koje imaju bezbednosne snage mnogo su značajnijeg karaktera. Pored činjenice da će roboti do 2030. godine činiti četvrtinu policijskih snaga, već sada se vrlo aktivno radi na razvoju "potpuno funkcionalnog robota koji će ispuniti uloge uobičajenog policajca".

  • Bad Robot

    23.05.2017 23:46
    Brrrrrr...
    ...smrznem se od pomisli da će mašine da kontrolišu nas ljude :-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).