Hakeri napadaju širom Evrope, najgore prošla Ukrajina

Hakeri su danas napadima izazvali velike probleme širom Evrope, a posebno jako je pogođena Ukrajina.
Hakeri napadaju širom Evrope, najgore prošla Ukrajina
Foto: Pixabay
Zvaničnici ukrajinske vlade i privrede su prijavili ozbiljne poremećaje u radu elektrodistribucije, banaka i vladinih službi. Ruska energetska kompanija Rosnjeft je takodje saopštila da je bila meta hakerskih napada, kao i transportna kompanija A. P. Moler-Maersk, u čijem saopštenju se navodi da je svaki ogranak njihovog poslovanja pretrpeo štetu.
 
Zamenik premijera Ukrajine Pavlo Rozenko je rekao da je kompjuterski sistem u zgradi vlade pao.
 
Informacija o tome ko bi mogao biti odgovoran za napade ima veoma malo, ali tehnološki eksperti koji su ispitivali slike koje kruže društvenim mrežama kažu da postoje naznake da se radi o "rensomveru" (ransomware), programima koji zaključavaju sisteme i podatke dok se autoru virusa ne plati "otkup".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija