Na ovoj društvenoj mreži ima najviše zlostavljanja

Organizacija "Ditch the Label" nedavno je sprovela istraživanje o zlostavljanju na društvenim mrežama, na uzorku 10 hiljada mladih između 12 i 20 godina.
Na ovoj društvenoj mreži ima najviše zlostavljanja
Foto: Pixabay

Rezultati su pokazali da se korisnici najčešće zlostavljaju na Instagramu.

Sedam odsto ispitanih zlostavljani su putem Instagrama, a ta brojka je samo malo manja kada su u pitanju Facebook (šest odsto) i Snapchat (pet odsto), dok je zlostavljanje na Twitteru i YouTubeu nešto ređe (oko dva odsto korisnika).

Treba napomenuti da je čak 70 odsto ispitanih priznalo da su na internetu bili agresivni, odnosno da su se koristili uvredljivim rečima prema drugim korisnicima. Takođe, čak 33 odsto mladih priznali su da žive u strahu od zlostavljanja putem interneta.

Ne samo da korisnicima prete internet zlostavljači i trolovi, već aktivnosti na društvenim mrežama direktno utiču na raspoloženje i samopouzdanje. Tako se čak 40 odsto mlađih korisnika društvenih mreža oseća loše ako niko ne lajkuje njihov selfi, dok je za 35 odsto korisnika njihovo raspoloženje povezano sa brojem pratilaca koje imaju na mrežama.

Zvaničnici Instagrama su, u komentaru za BBC, rekli da su svesni kakvu težinu mogu da imaju negativni komentari na toj mreži, zbog čega ulažu velike resurse u tehnologiju koja će Instagram učiniti mnogo sigurnijom za korisnike.

Već sada se uvredljivi komentari automatski blokiraju i ne prikazuju ispod objava. Takođe, iz te kompanije kažu da korisnici imaju izbor gašenja komentara, odnosno mogu da naprave sopstvenu listu zabranjenih reči i emotikona.

Rezultati istraživanja još jednom su pokazali koliko društvene mreže mogu opasno da utiču na mlade. Stručnjaci upozoravaju da nisu samo deca i tinejdžeri problem, već da i njihovi roditelji previše vremena provode na Facebooku, Instagramu i drugim mrežama.

Inače, organizacija "Save the Children" je u Srbiji i BiH pokrenula kampanju #MislišDaZnaš sa ciljem da se poveća svest o rizicima i opasnostima sa kojima se deca suočavaju prilikom korišćenja novih tehnologija. Više o ovoj kampanji OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.