Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Makedonskog

Arheolozi veruju da su pronašli "izgubljeni grad" Aleksandra Velikog u Iraku koristeći snimke američkih špijuna iz šezdesetih godina prošlog veka.
Naučnici su prvi put primetili ostatke antičkog grada u iračkom naselju poznatom kao Kalatga Darband, nakon što su pogledali američke špijunske snimke. Fotografije su objavljene 1996. godine, ali zbog političke nestabilnosti arheolozi nisu mogli da istraže ovu oblast, piše "Dejli mejl". 
 
Eksperti su sada ustanovili da je na tom mestu u prvom i drugom veku pre nove ere bio grad sa jakim grčkim i rimskim uticajem. Veruje se da je Kalatga Darban, što na kurdskom jeziku otprilike označava "dvorac u planinskom prolazu", bila na vrhuncu moći u prvom i drugom veku pre nove ere. 
 
Veruje se da se ovaj grad nalazio na putu Aleksandra Makedonskog kada je krenuo u pohod na persijskog cara Darija Trećeg 331. godine pre nove ere i pretpostavlja se da je to izgubljeni grad, koji je bio tačka spajanja Istoka i Zapada. 
 
Grad se nalazi deset kilometara jugoistočno od Ranije u provinciji Sulajmanija u iračkom Kurdistanu. 
 
Arheolozi su pronašli veliku količinu crepa od terakote, kao i veliki broj grčkih i rimskih statua. Oni su pronašli dve ključne statue - žensku figuru koja najverovatnije predstavlja Persefonu, grčku boginju vegetacije i mušku, Adonisa, grčkog boga plodnosti. 
 
Veruje se da je grad u prvom i drugom veku pre nove ere vrveo od života. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).