Ucenjivački softveri najzastupljeniji u 2017.

Ucenjivački softver "zasenio" je većinu drugih oblika visokotehnološkog kriminala 2017. godini, u kojoj je zabeležen i porast kriminala na internetu, objavio je Europol, navodeći kao primer napad ucenjivačkim softverom WannaCry koji je zahvatio milione računara u svetu.
Ucenjivački softveri najzastupljeniji u 2017.
Foto: Pixabay
"Prošla godina je posebna, s obzirom na veličinu, tip i raspon napada koje smo imali", rekao je direktor Europola Rob Vejnrajt, predstavljajući godišnji izveštaj o pretnji kriminala na internetu.
 
"Sve veća sofisticiranost u zajednici visokotehnološkog kriminala, gde se kriminalne grupe udružuju radi usluga visokotehnološkog kriminala, postaje velik motor rasta online kriminala koji teži za ilegalnim profitom", rekao je.
 
Ucenjivački softver "zasenio je većinu drugih pretnji... neselektivno pogađajući žrtve u raznim industrijama i u javnom i privatnom sektoru", navodi se u izveštaju. U njemu se upozorava i na jačanje drugih pretnji kao što su krađe podataka, darknet tržišta, dečja pornografija i novčane prevare.
 
Vejnrajt je rekao da će Europol osnovati posebno odeljenje za borbu protiv "darknet" tržišta, gde se uz droge sve više prodaju i informacije o kreditnim karticama, što pogađa maloprodaju, avionski saobraćaj i turizam.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija