Dubai će umesto carine imati tunele koji skeniraju lice

Umesto da čekaju u često veoma dugačkim redovima kako bi se ukrcali u avion, putnici će, makar u Dubaiju, prolaziti kroz tunel – virtuelni akvarijum koji će im skenirati lice.
Putnici koji odlaze iz emirata Dubaija neće više morati da prolaze kroz dugotrajne sigurnosne provere već će se tog "problema" rešiti laganom šetnjom kroz virtuelni akvarijum. Tajna je u skrivenim kamerama raspoređenim po tunelu koje će omogućavati neprimetno skeniranje lica ili mrežnjače (irisa) putnika, piše emiratski portal "The National".
 
Sam tunel biće prekriven ekranima s fotografijama visoke rezolucije zahvaljujući kojima će oni koji tuda prolaze imati utisak da gledaju u akvarijum.
 
Ovaj potez vlasti emirata samo je jedna od mera koje se zbog višeg stepena sigurnosti uvode na aerodromu i u avionima.
 
"Ribe će biti neka vrsta zabave i nešto sasvim novo za putnike, ali, na kraju krajeva, one će privlačiti pogled ljudi ka različitim delovima tunela", objasnio je Obaid al Hameri, zamenik generalnog direktora rezidencijalnih i spoljnih poslova Dubaija.
 
Ekrani na tunelu moći će da prikazuju i druge prizore, poput pustinjskih pejzaža, pa čak i reklame.
 
Na kraju prolaza putnik čija je registracija prošla bez problema videće poruku ispisanu zelenim slovima: "Srećan put", u suprotnom crvene poruke usmeriće one koji iz bilo kog razloga treba da se jave određenoj aerodromskoj službi.
 
"Prolazeći kroz tunel putnici neće osećati ništa neobično, prolaziće uobičajeno kao i u drugim delovima aerodroma", istakao je al Hameri.
 
Prva "virtuelna granica" biće postavljena do kraja leta 2018. godine i to na Terminalu 3 Međunarodnog aerodroma u Dubaiju. Ostali tuneli biće postavljani u etapama da bi svi terminali bili pokriveni do 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.