VIDEO: Rusi izgubili kontakt sa lansiranim satelitima

Ruska svemirska agencija saopštila je danas da je izgubila kontakt s meteorološkim satelitom lansiranim nekoliko sati ranije sa novog kosmodroma Vostočnji, na Dalekom istoku.
"Kontakt sa satelitom Meteor nije uspostavljen zbog toga što nije dostigao predvidjenu orbitu", navodi se u saopštenju "Roskosmosa". Ruska svemirska agencija je dodala da se utvrdjuju razlozi neuspeha.
 
Izgubljen je kontakt i sa drugim satelitima danas lansiranim raketоm "Sojuz-2", a najverovatnije se nije aktivirao poslednji stepen te rakete, možda zbog kvara softvera. Izgubljenih 18 mikrosatelita izgrađeno je u Kanadi, Nemačkoj, Japanu, Norveškoj, Rusiji, Švedskoj i Sjedinjenim Državama.
 
Za sada nije jasno da li su "Meteor" i drugi sateliti pali u okean ili su zastali u nekoj nižoj orbiti oko Zemlje.
 
Poslednjih godina je bilo nekoliko neuspešnih lansiranje, što je ugrozilo reputaciju ruske svemirske industrije. Upitan o današnjem neuspešnom lansiranju, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, Dmitrij Peskov uzdržao se od komentara, rekavši da Kremlj očekuje izveštaj svemirska agencije.
 
Kosmodrom "Vostočnji" u regionu reke Amur otvoren je aprila 2016. godine. Rusija je potrošila milijarde za izgradnju novog centra za lansiranje kao zamene za kosmodrom "Bajkonur" u Kazahstanu, koji je Moskva zakupila od tog svog suseda. Gradjevinske radove na "Vostočnjem" su pratili protest neplaćenih radnika i hapšenje zvaničnika optuženih za proneveru.
 
 
  • Sinan Sakic

    28.11.2017 21:10
    #LALA 28.11.2017 • 19:29
    samo u rusiji
    Ruski krs sateliti.

    ahahahah.....ima patrijote da izlude
  • Antirusofil

    28.11.2017 20:07
    .. mocna ruska tehnika
  • LALA

    28.11.2017 19:29
    samo u rusiji
    Ruski krs sateliti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija