Vikipedija na srpskom jeziku slavi 15. rođendan

Vikipedija na srpskom jeziku obeležava danas 15 godina od nastanka.
Od 2003. godine do danas stotine hiljada dobrovoljaca iz zemlje i regiona napisalo je više od 602.000 članaka na srpskoj verziji najveće onlajn enciklopedije, navodi se u saopštenju Vikipedije na srpskom jeziku.
 
Kako se dodaje, Vikipedija na srpskom jeziku nastala je zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju. U prvoj godini, dodaje se, imala je 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka.
 
Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 602.000 članaka, više od 216.000 registrovanih korisnika i oko 900 aktivnih urednika.
 
"Vikipedija je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo. Ono što je istrajalo za sve ovo vreme jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima", rekao je jedan od prvih urednika i predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković.
 
Vikimedija Srbije, koja održava Vikipediju i druge "viki" sadržaje, "nevladina je i neprofitna organizacija, čiji je cilj podrška stvaranju, sakupljanju i umnožavanju slobodanog sadržaja na neprofitan način".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.