VIDEO: Uskoro ćemo sami moći da proverimo da li hrana sadrži loše bakterije

Naučnici na Univerzitetu Massachusetts Amherst (UMass) u SAD-u razvili su aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani, i to korišćenjem dodatka, mikroskopa, za svega 30 dolara.
Malo je metoda kojima se može efikasno sprečiti trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a česte, bakterije (poput Escherichije coli i salmonele), zahtevaju specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu.
 
Korišćenjem njihove aplikacije, tvrde naučnici, rezultati o prisustvu patogenih bakterija pristižu za puno manje vremena nego što se inače čeka. Uređaj sa UMass-a, naime, koristi čip premazan hemikalijama koje se vežu i s najmanjom količinom bakterija.
 
Na primeru su pokazali kako su oprali vodom potencijalno kontaminiran proizvod i zatim stavili čip u tu vodu. Nakon već pola sata, mikroskop koji se može dodati bilo kojoj kameri pametnog telefona, pokazuje bakterije na ekranu.
 
Naučnici napominju kako je ova tehnologija za sada preliminarna, jer još uvek ne razlikuje dobre od štetnih bakterija, pa nastavljaju svoj rad na pronalasku tehnika koje su u stanju da otkriju specifične vrste bakterija. Njihov uređaj se još neko vreme neće naći na tržištu, ali sa UMass-a poručuju kako je već nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom hrane pokazalo interes.
 
Naučnici se dugoročno nadaju kako će ovaj uređaj moći da se koristi i u domaćinstvu za prevenciju konzumacije kontaminirane hrane. Mogao bi isto tako ispuniti svoj potencijal ako se bude koristio i kod prirodnih katastrofa za ustanovljavanje da li je, na primer, voda dobra za piće.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).