Svemirska stanica uskoro pada na Zemlju, niko ne zna tačno gde

Prva kineska svemirska stanica će uskoro pasti na Zamlju, ali nije poznato precizno kada i gde će se to dogoditi.
Kineska svemirska stanica Tiangong-1 nekontrolisano ulazi u atmosferu Zamlje, a situaciju prati Evropska svemirska agencija (ESA). Juče je saopšteno da će svemirska stanica pasti severnije od 43 stepena severno ili južnije od 43 stepena južno, a zbog ugla pod kojim pada, Tiangong-1 će verovatno pasti bliže maksimumu ili minimumu nego na ekvator. Pad se očekuje između 29. marta i 9. aprila, ali je prema rečima stručnjaka iz ESA-e to veoma varijabilno.
 
Nekontrolisani pad baš i nije deo plana za Tiangong-1, koji je lansiran u septembru 2011. godine i primio je dve posade tokom svog života. Sve letelice u niskoj orbiti Zemlje, bez obzira da li se radi o satelitima i Međunarodnoj svemirskoj stanici, pod uticajem su atmosfere Zemlje i povremeno moraju prilagođavati svoje orbite kako bi se sprečilo propadanje.
 
Problem je u tome što Tiangong-1 ne reaguje na komande još od marta 2016. godine. Ona je praktično "mrtva" u svemiru, odnosno u orbiti gde blago propada, što znači da Kina ne može da "naredi" stanici da se vrati na Zemlju i sagori iznad nenaseljenih delova Pacifika.
 
ESA ističe da će imati malo vremena jer će dan pre ulaska u stanice u atmosferu imati određene podatke o njenom padu, ali ne precizne. Veći deo svemirske stanice će sagoreti u atmosferi, ali će neki delovi preživeti i pasti na površinu. Iz ESA-e poručuju da u istoriji svemirskih letova nije bilo žrtava nakon pada ostataka, tako da će se ta tradicija verovatno nastaviti. Ipak, situacija se za svaki slučaj pomno prati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija