VIDEO: Amsterdam dobija prvi 3D odštampan most od metala

Prošle godine u holandskom mestu Gemert u saobraćaj je pušten prvi most ikada izrađen tehnologijom 3D štampe betona.
Sada, u holandskoj kompaniji MX3D već godinama rade na razvoju tehnologija za 3D štampu metalnih struktura, a njihovi napori trebalo bi uskoro da se krunišu postavljanjem prvog na svetu pešačkog mosta izrađenog na taj način.
 
Most, 12,5 metara dug i 6,3 metra širok, u ovoj kompaniji su osmislili, dizajnirali i na kraju uz pomoć četiri robota "odštampali".
 
Višegodišnji proces razvoja i dizajna, kao i šestomesečna izrada mosta, okončani su pre nekoliko dana kada je most stigao na finalnu obradu.
 
Za izradu mosta korišćeni su posebni roboti osmišljeni isključivo u svrhe 3D štampe metala, kao i specijalna nova legura čelika pogodna za ovakve strukture i način proizvodnje.
 
Most težak 4,5 tone sada se nalazi u pogonima MX3D-a u Amsterdamu gde će se pod opterećenjima testirati njegova struktura, te će most dobiti i konačni izgled.
 
Ako sve prođe kako je zamišljeno, ovaj jedinstveni mostić "svemirskog" izgleda bi trebalo početkom sledeće godine da bude instaliran u amsterdamskoj četvrti De Wallen (poznatoj i kao četvrt crvenih fenjera).
 
Na okolnim zgradama biće instalirani napredni senzori koji će pratiti savijanje mosta i njegovu izdržljivost kroz vreme, kako bi on bio potpuno siguran za pešake i bicikliste. S obzirom na sve što će prethoditi instaliranju ovog mosta i preciznost kojom će se pratiti njegova struktura i funkcionisanje, autori projekta smatraju da će ovo biti vrlo verovatno najsigurniji most u Amsterdamu.
 
Projekat prvog metalnog mosta izrađenog 3D štampom finansira grad Amsterdam, a u njegovoj izradi su osim MX3D-a učestvovali i britanska inženjerska kompanija Arup kao i stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu.
 
MX3D planira da iskoristi tehnologije i znanje stečeno kroz ovaj projekat za izradu novih mostova, ali i za komercijalizaciju 3D štampe metala u drugim industrijama gde su potrebni jedinstveni metalni delovi zahtevnih oblika i strukture.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija