Aplikacija delila podatke o HIV pozitivnim korisnicima

Popularna gej aplikacija Grindr objavila je u ponedeljak da neće više deliti podatke o HIV pozitivnim korisnicima sa ostalim kompanijama.
Kompanija navodi da je nepravedno uvučena u čitavu priču oko Kembridž analitike i da će definitivno prestati da deli podatke o HIV pozitivnim korisnicima sa ostalim kompanijama. 
 
Ispostavilo se da HIV pozitivni korisnici dobijaju sve više statusa koji se tiču bolesti, ali i podsetnika na poslednji datum vađenja krvi. Sledeći update aplikacije ispraviće ovu grešku i sprečiti targetovanje od strane marketinških kompanija. 
 
Grindr sarađuje sa dve kompanije Apptimize i Localytics koje su pomagale u optimizaciji aplikacije, a mnoge informacije kojima su se bavile ticale su se profila korisnika. 
 
Eksperti za bezbednost kažu da je izgovor direktora da je kompanija "nepravedno uvučena u priču" loš jer je kompanija svesno prodavala informacije trećoj stranki, a podaci o HIV zaraženim korisnicima su veoma osetljivi i niko na to ne bi smeo da ima prava. 
 
"Nisu imali razloga ni da čuvaju te podake sa kompanijama koje se bave analizom uopšte", kaže Kuper Kvintin, istraživač bezbednosti na internetu. "Grinder mora da napravi sledeći korak i bolje obezbedi ovakvu vrstu ličnih podataka."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija