Napravljen detektor svežine mesa

Kineski stručnjaci izumeli su "njuškalo za svežinu", pomoću kojeg će potrošači moći da utvrde koliko je sveže meso koje nameravaju da kupe ili skuvaju.
Napravljen detektor svežine mesa
Foto: Pixabay
Istraživači iz Kineske korporacije za svemirsku nauku i tehnologiju, koja je najveći proizvođač raketa u zemlji, osmislili su ručni uređaj namenjen domaćinstvima i ostalim kupcima na tržištu prehrambenih proizvoda. 
 
"Njuškalo za svežinu" je elektronski uređaj koji određuje svežinu mesa. Izum se zasniva na senzorima i mernim tehnologijama koje se već dugo koriste u projektilima, raketama i svemirskoj opremi, ističe "Čajna dejli". Potrebno je samo otvoriti uređaj i instalirati aplikaciju na mobilnom telefonu i staviti aparat blizu mesa na desetak sekundi.
 
 
"Njuškalo za svežinu" povezano je sa mobilnim uređajem putem "blututa". Uređaj meri prisutnost amonijaka i drugih organskih jedinjenja kako bi utvrdio bakteriološku aktivnost u svežem mesu. Zatim analizira rezultate i očitava ih na telefonu.
 
Ovaj uređaj može se koristiti za skoro svaku vrstu mesa - uključujući svinjetinu, govedinu, ovčetinu, piletinu, pa i ribu.
 
Prva verzija uređaja je od 80 do 90 odsto precizna, a dalje nadogradnje hardvera i aplikacije povećaće tačnost procene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija