VIDEO: Google će upozoravati ljude kada razgovaraju sa robotom

Google je najavio da će preduzeti mere kako bi osigurao da ljudi ne budu obmanjeni kad ih pozove njihov softverski bot koji može uverljivo da imitira ljudski glas.
VIDEO: Google će upozoravati ljude kada razgovaraju sa robotom
Foto: Pixabay
Kako su iz Googlea rekli za tehnološki portal "The Verge", svako ko dobije poziv od takvog bota biće upozoren da razgovara sa mašinom.
 
Naime, Googleov novi program Duplex, koji će biti inkorporiran u platformu Assistant, temeljen je na veštačkoj inteligenciji koja je u stanju da imitira ljudski glas i zove ljude kako bi s njima dogovorila sastanke i rezervacije. Google je na developerskoj konferenciji I/O ove nedelje pokazao Duplex na delu - bot je zakazao tretman kod frizera. 
 
Barem jedan tehnološki ekspert bio je "užasnut" onim što je video. Evo šta je kritičarka tek kompanija i profesorka na Univerzitetu u Severnoj Karolini, Zejnerp Tufeči, napisala na Twitteru nakon demonstracije:
 
"Google Assistant koji vrši telefonske pozive praveći se da je čovek, ne samo bez da otkriva da je bot, već dodajući ‘ummm’ i ‘aaah’ kako bi zavarao čoveka na drugoj strani, dok ga dvorana glasno bodri... užasavajuće. Silicijumska dolina je etički izgubljena, bez kormila i nije naučila ništa. Kako se digitalne tehnologije budu poboljšavale u imitiranju čoveka, fokus mora biti na zaštiti ljudi, na tome kako da razlikujemo ljude i mašine i kako da stvorimo pouzdane signale za oboje. Ovo je direktna, namerna obmana. To nije u redu", navela Tufeči u tvitu.
 
Nakon demonstracije, Google se oglasio povodom negativnih komentara i pitanja o etičnosti. 
 
"Razumemo i cenimo diskusiju oko Google Duplexa - kao što smo rekli od početka, transparentnost u tehnologiji vrlo je važna. Dizajniramo ovu aplikaciju s ugrađenom transparentnošću i osiguraćemo da je sistem prikladno identifikovan. Ono što smo pokazali na I/O bio je rani tehnološki demo i nameravamo da inkorporiramo povratne informacije dok budemo razvijali ovaj proizvod", stoji u saopštenju portparola Googlea. 
 
Google je ranije izjavio kako je razvio ovaj software tako da on može da vodi "prirodan" razgovor i obavlja zadatke u stvarnom životu kao što je telefonski razgovor s ljudima. Pri razvoju su koristili novu audiogeneracijsku tehnologiju WaveNet i druge napretke u procesiranju prirodnog jezika, što između ostalog uključuje zamuckivanje i korišćenje poštapalica. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija