Radnicima u kompaniji IBM zabranjeno da koriste USB

Zaposleni u IBM-u ne smeju da koriste prenosive memorijske uređaje poput USB stikova, SD kartica i eksternih hard diskova.
Radnicima u kompaniji IBM zabranjeno da koriste USB
Foto: Pixabay
Mogućnost štete po "finansije i reputaciju ove kompanije", ako bi zaposleni izgubio podatke memorisane na prenosnom uređaju ubrzala je ovu odluku, piše sajt Redžister, koji prati IT sektor. Umesto toga, ako treba da premeste podatke s jednog mesta na drugo, zaposleni to mogu da urade koristeći internu mrežu. 
 
U odluci kojom se zabranjuje korišćenje eksterne memorije stoji da je menadžment kompanije svestan da zaposlenima neće biti lako da poštuju ovo pravilo.
 
Ovo je odlučila Šamla Naidu, šefica sektora za globalnu bezbednost u IBM-u. 
 
Neka odeljenja ove kompanije ne koriste prenosivu memoriju već neko vreme, kaže Naidu, ali sada se ova odluka sprovodi širom sveta. Očekuje se da će zaposleni u IBM-u prestati da koriste USB do kraja maja. 
 
Komentarišući ovu odluku, portparolka kompanije je izjavila: "Redovno preispitujemo naše standarde sigurnosti i poboljšavamo ih kako bi zaštitili IBM i naše klijente u okruženju koje je istovremeno i složeno i opasno." 
 
Ekspert za bezbednost Kevin Bomon ocenio je potez IBM kao hrabar.
 
"USB uređaji predstavljaju pravu pretnju - veoma je lako izvući podatke iz kompanije, korišćenjem ovih uređaja ili uneti softver koji nosi virus.
 
Međutim, rekao je, IBM će imati problema da sprovede ovaj plan. 
 
"Tehnički, veoma je lako da kontrolisati pristup USB memoriji i pratiti koji podaci su kopirani na ove uređaje. Ali u realnosti, biće problema, jer mnogi zaposleni koriste ove memorijske uređaje u legitimne poslovne svrhe - to znači da oni moraju da promene svoje navike", kaže Bomon. 
 
Sumir Karaji, direktor za bezbednost u kompaniji 1E, tvrdi da je zabrana u IBM-u "preterana reakcija" ljudi koji se bave bezbednošću podataka, koji kao da ne shvataju da postoji puno načina da podaci nestanu iz kompanije. 
 
"Zabrana korišćenja USB-a neće sprečiti ljude da kradu podatke. Što se tiče slučajnog gubljenja uređaja, vi takođe vrlo lako možete da izgubite laptop, pristup FTP serveru ili NAS uređaju (network-attached storage)", kaže Karaji. 
 
Ova zabrana stiže malo pre nego što u Evropi krene sprovođenje strogih pravila čuvanja podataka. Generalna odredba za zaštitu podataka o ličnosti (GDPR) stupa na snagu 25. maja, a stroge kazne čekaju kompanije koje ne budu štitile osetljive podatke.
  • NS

    14.05.2018 13:20
    Kakva je ovo vest, pa kod nas u Srbiji je to već davno zabranjeno, zapravo onemogućeno u firmama koje drže do sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija