Facebook ukinuo 200 aplikacija

Facebook je dosad ukinuo oko 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem centru je kompanija za političko savetovanje "Cambridge Analytica".
Facebook ukinuo 200 aplikacija
Foto: Pixabay
"Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zloupotrebiti podaci o korisnicima", rekao je Ime Arčibong, potpredsednik Facebooka.
 
Kompanija je objavila da je dosad obavila analizu hiljada aplikacija u okviru istrage koju je 21. marta naložio izvršni direktor Mark Zakerberg. Osnivač najveće društvene mreže na svetu tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup velikoj količini informacija, pre nego što im je kompanija ograničila pristup 2014.
 
Facebook je pogodila kriza poverenja korisnika, oglašivača, radnika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke "Cambridge Analytice" koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.
 
Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Evropi otvoreno je nekoliko istraga, a Zakerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svetu.
 
"Cambridge Analytica" je 2014. godine putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba prikupila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka. To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocenu bazu podataka pre nego što ju je angažovala ekipa kampanje Donalda Trampa.
 
Lični podaci su u središtu poslovnog modela Facebooka i drugih tehnoloških kompanija poput Twittera i Googlea jer omogućavaju bolje usmeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija