VIDEO: Šangaj dobio prvu banku u kojoj klijente dočekuju roboti

Xiao Long je najnoviji "radnik" poslovnice banke China Construction Bank.
Radi se o robotskoj banci, prvoj u Šangaju.
 
"Dobrodošli u banku China Construction Bank. Kako vam mogu pomoći?", reči su koje robot Xiao Long ili Mali zmaj "izgovara" kad mu pristupi klijent.
 
Robot razgovara s klijentima, uzima njihove kartice, proverava račune i omogućava unošenje PIN-a, a može da odgovori na neka osnovna pitanja. Nakon kratkog razgovora, klijenti prolaze kroz elektronska vrata gde se skeniraju njihova lica i lične karte. Za sve buduće posete banci dovoljno je skeniranje lica za otvaranja vrata.
 
U banci je moguće otvoriti novi račun, obaviti transakciju novca i menjati valute. U banci je još jedan robot koji dočekuje klijente, a tu je i posebna prostorija u kojoj klijenti putem videolinka mogu razgovarati s ljudskim radnicima.
 
Banka je opremljena s nekoliko sigurnosnih kamera, a svaka sumnjiva aktivnost je alarm za članove osiguranja.
 
U Kini je prisutan veliki broj robota koji se koriste u različite svrhe, Neki su postavljeni na železničke stanice iz sigurnosnih razloga. Roboti se danas koriste za kuvanje, kako u restoranima, tako i u industrijskim kuhinjama. Robotski konobari takođe postoje, ali su još uvek spori.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija