Ričard Brenson se sprema za let u svemir

Britanski multimilijarder Ričard Brenson trenira za astronauta i uskoro će prvi put poleteti u svemir, prenosi BBC.
"Govorimo o mesecima, ne o godinama. Dakle, vrlo je blizu. Pred nama je uzbudljiv period", rekao je Brenson. "Prolazim obuku za astronauta, vežbam u teretani i centrifugi kako bi moje telo moglo da se nosi s letom u svemir", dodao je.
 
Šezdesetsedmogodišnji bogataš u svemirska putovanja investira veliki novac od 2004, kada je osnovao kompaniju za svemirski turizam "Virgin Galactic". Brenson, tehnološki magnat Ilon Mask i osnivač Amazona Bezos utrkuju se ko će prvi povesti putnike u svemir. 
 
Ser Ričard se nada da će biti jedan od prvih svemirskih turista. Kaže da obuka za sada ide dobro, a radi bolje fizičke spreme igra tenis četiri puta nedeljno, planinari i vozi bicikl. Osnivač kompanije Virdžin takođe prolazi naporni trening u centrifugi - simulaciji pritiska kojem je ljudsko telo izloženo tokom leta u svemir. Svi astronauti moraju da savladaju i trening G sile, koji oponaša iskustvo poletanja i prolaska kroz Zemljinu atmosferu. 
 
Ranije ove godine, Virdžin galaktik obavio je test nadzvučnog putničkog svemirskog broda "Spejs šip tu" (SpaceShipTwo). 
 
Bio je to prvi uspešan let nove letelice Virdžina, nakon što se prethodni brod raspao nad pustinjom u Kaliforniji. U incidentu 2014. poginuo je jedan, a drugi pilot teško povređen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).