VIDEO: Stanovnici Ajndhovena će živeti u kućama iz 3D štampača

Holandski grad Ajndhoven postaće prvi u svetu u kojem će ljudi živeti u kućama koje su nastale u 3D štampaču.
Ova zemlja se bori s nedostatkom zidara i ovakve kuće posmatraju kao jedno od rešenja problema nedostatka stambenog prostora. Najmanja od pet ištampanih kuća već je privukla 20 porodica koje su se prijavile na konkurs za iznajmljivanje. 
 
Prva kuća zamišljena je kao trosobni bungalov i trebalo bi da bude završena tokom naredne godine. Nakon toga planirana je gradnja još jednog naselja zapadno od centra Ajndhovena.
 
"Štampanje betona pomoću 3D štampača velika je stvar za industriju. Osim što omogućava da napravimo zgrade, arhitektama daje mogućnost finog oblikovanja betonskih struktura. Još jedna velika prednost je i smanjenje emisije CO2 jer je u gradnji takvih kuća potrebno mnogo manje betona i cementa", rekao je Teo Salet, vođa projekta na Univerzitetu u Ajndhovenu.
 
U prvoj fazi će samo spoljašnji i unutrašnji zidovi biti odštampani, a očekuje se da će se vremenom u takvim kućama koristiti i odštampane cevi, kao i druge potrebne instalacije. Očekuje se da će za otprilike pet godina udeo odštampanih kuća u Holandiji biti blizu pet odsto.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija