Krvavi Mesec će krajem jula uzrokovati najduže pomračenje u 21. veku

Krvavi Mesec će u julu uzrokovati najduže pomračenje u 21. veku, tvrde naučnici.
Istovremeno, Mars će izgledati svetlije nego inače jer će biti najbliži Zemlji u poslednjih 15 godina.
 
"Ovo je sjajno. To je stvarno lepa i retka prilika da vidimo pomračenje Meseca pored Marsa na noćnom nebu. Imaćemo dva sjajna objekta koja su od ogromnog javnog interesa, to je sjajna prilika za fotografe", rekao je za "The Times" Robert Mejsi iz Kraljevskog astronomskog društva. 
 
Pomračenje bi trebalo da se desi 27. jula, a trajaće sat i 43 minuta. Trajaće toliko dugo jer je Mesec na jednoj od najudaljenijih tačaka od Zemlje, što znači da će senka biti veća nego tokom uobičajenog pomračenja. Mesec će postati crven zbog efekta poznatog pod nazivom "Rayleigh Scattering", gde se grupe zelene i ljubičaste svetlosti filtriraju kroz atmosferu. 
 
Najpreglednije i najduže pomračenje biće na jugoistoku Evrope, tvrde naučnici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija