FOTO: NASA objavila fotografiju "bebe" planete toplije od Jupitera

Astronomi iz Nemačke snimili su fotografiju planete bebe PDS 70b koja se formira oko zvezde PDS 70.
Planeta je vidljiva u samom centru fotografije. Iako izgleda maleno, ova planeta je gasoviti džin jači od Jupitera, s temperaturama koje dosegnu i više od 980 stepeni Celzijusa.
 
Formirana je od velikih struktura gasa i prašine koje se zovu protoplanetarni diskovi koji orbitiraju oko mlade zvezde. Ono što još nije poznato je kako su se gasovi i prašina spojili putem gravitacije i formirali veliku planetu. 
 
Na fotografiji koju je NASA objavila svetli prsten oko mlade zvezde je protoplanetarni disk. Gravitacija spaja oblake prašine i gasa i počinje da ih rotira. Vremenom se materijal u disku zgusne i počinje da poprima oblik planete.
 
NASA koristi ove fotografije za istraživanje nastanka planeta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija