U Beču testirana vožnja autobusa bez vozača, nova linija od proleća

U Beču, na autobuskom pogonu Leopoldbau, održana je prva probna vožnja autobusa bez vozača, a nova linija bečkog gradskog prevoza bez vozača proradiće na proleće sledeće godine.
Ova vožnja realizovana je nakon tri meseca intenzivnih priprema u okviru programa "Mobilnost budućnosti" i projekta "auto.Bus", a koji je podržalo Ministarstvo saobraćaja Austrije.
 
Dva autobusa bez vozača prvi put su prošla ulicama Beča prevozeći oduševljene putnike rutom od oko dva kilometra - od stanice metroa U2 do Tehnološkog centra Aspern i nazad.
 
Do kraja 2018. godine autobusi će biti detaljno ispitivani, a početkom sledeće godine ova linija počinje da vozi svakodnevno i do tada će biti poznata njena tačna ruta.
 
Na liniji će postojati fiksne stanice, a sve vožnje će nadgledati operater. Predviđeno je da minibus pored operatera može da preveze još 11 putnika.
 
Ukoliko prevoz zbog vremenskih nepogoda ili tehničkih problema izostane, na liniji neće biti drugih vozila da ih zamene.
 
Vožnja autobusom bez vozača biće besplatna, a trenutno iz zakonskih razloga nije dozvoljen ulaz u takve autobuse sa dečjim ili invalidskim kolicima.
 
Saradnicima projekta "auto.Bus" probna vožnja je bila odlučujuća za njihov dalji rad - u Austriji, a "komunikaciju" između vozila i semafora omogućio je Siemens.
 
"Autonomna vožnja je veliki trend, koji ima potencijal da promeni gradove i učini ih održivim. Kao Gradsko saobraćajno preduzeće bićemo među prvima u tome", izrazio je svoje zadovoljstvo direktor Bečkog saobraćajnog preduzeća "Viner linien", Ginter Štajnbauer.
 
Tehnološkim inovacijama koje su u planu ovaj projekat treba da omogući pomak kada su u pitanju samovozeće autobuske linije.
 
Naselje Aspern je idealno okruženje u Beču za ovakav eksperiment, jer je novo naselje u kome se vozila lakše kreću nego u centru grada, ukazuju iz gradskih vlasti.
 
Inače Aspern važi za inovativnu, urbanu i ispitivačku "laboratoriju" u razvoju Beča kao pametnog grada.
  • Maria Bela

    31.07.2018 08:51
    I nama bi u JGSP dobro došla ovakva vozila. Da otpustimo vozače i umesto njih zaposlimo aktiviste ...
  • *_*

    30.07.2018 21:38
    Ovi ce proci kao oni sa Uber Taxi-bez vozaca. Samo neka ne idu blizo Dunava i veliku guzvu. :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija