Napravljen uređaj protiv neprijatnog mirisa obuće

Panasonik je osmislio uređaj koji efikasno uklanja neugodne mirise obuće, a koji se posebno javljaju tokom toplih letnjih dana.
Panasonik MS-DS100 je uređaj koji "napada" izovalerinsku kiselinu koja je prirodni uzrok neugodnog mirisa stopala, a koji stvara jedna od milion bakterija koje žive na ljudskom telu Staphylococcus epidermidis. U pitanju je uglavnom bezazlen patogen koji kolonizuje ljudsku kožu kako bi preživeo, a zajedno sa Staphylococcus epidermidisom uzrokuje miris znoja kada stupi u interakciju s aminokiselinom poznatom kao leucin.
 
Uređaj MS-DS100 se stavlja u unutrašnjost obuće i pomoću jona koje u Panasoniku nazivaju "nanoe X", elektrostatičnih atomiziranih vodenih čestica koje ispuštaju 4,8 biliona hidroksil (OH) radikala po sekundi koji reaguju s hidrogenom (vodonikom) u česticama koje uzrokuju neugodan miris i neutralizuju ih.
 
Dovoljno je uključiti uređaj i gurnuti ga u obuću, nakon čega sledi širenje jona. Proces traje pet, odnosno sedam sati za "najuporniji miris".
 
Prodaja uređaja počinje u Japanu 20. septembra, a cena još nije poznata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija