Nožni palac poslednji evoluirao

Naučnici su ustanovili da je veliki palac na nogama bio poslednji deo koji je evoluirao na ljudskom telu.
Nožni palac poslednji evoluirao
Foto: Pexel
Novo istraživanje potvrđuje i da su rani ljudi koristili noge kako bi uzimali predmete.
 
Otkako su naši preci počeli da hodaju na dve noge, istovremeno su visili sa drveća držeći se stopalima za grane.
 
U odnosu na modernog čoveka drugačije su hodali po tlu, ali su mogli da se kreću efikasno. Veliki, čvrsti palac im je davao snagu za hod i trčanje, kažu stručnjaci u najnovijoj studiji.
 
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".
 
Naučnici su izradili 3D sliku nožnog palca modernih ljudskih srodnika i fosila dalekog pretka, uključujući primate poput majmuna i gorila, pa su ih onda uporedili s palcem modernog čoveka. Prikupljene podatke stavili su na evolucijsko stablo, otkrivajući pritom vreme i tok razvoja ljudskog stopala.
 
Glavno je saznanje da je oblik kosti u velikom palcu 'hallux' evoluirao vrlo kasno, u poređenju s ostalim kostima koje su istraživali.
 
"Veliki palac je veoma važan kod hodanja. Pokazali smo u našoj studiji da se veoma dugo nije razvio do moderne strukture, u odnosu na ostale prste", rekao je vođa studije doktor Piter Fernandez sa univerziteta Market u Milvokiju.
 
Razlog zašto su naši preci ustali i uspravno hodali i dalje je tajna, međutim, postoji mnogo ideja. Naučnici misle da se hodanje razvijalo vremenom, ili zbog toga što su ruke postale slobodne, pa se s njima moglo nešto raditi i nositi, ili zato što je promena klime dovela do gubitka šuma.
 
Studije poput ove upućuju na to da su naši preci mogli uspravno hodati milionima godina, ali da još veoma dugo nisu mogli da hodaju baš poput modernog čoveka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).