VIDEO: Više od 100 povređenih u Skoplju, građani u šatorima ispred Sobranja

Situacija u centru Skoplja je normalizovana, saopštio je jutros makedonski MUP, nakon što je sinoć u centru makedonske prestonice u protestima povređeno više od 100 ljudi.
Među povređenima je lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela. Policija je evakuisala sve poslanike, a zatim se sukobila sa demonstrantima, koji su postavili šatore ispred Sobranja i tu dočekali jutro. 
 
Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova. Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.
 
U proglasu koji su sinoć prosledili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju, navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen "razumnosti", kao i nameru "da se ide do kraja", odnosno da "nema odstupanja".
 
Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.
 
Do nereda je došlo nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsedavajućeg parlamenta. Demonstranti su upali u zgradu i napali lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsednika te stranke Damjana Mančevskog i raskrvarili im glave, a teže je povređen poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela. Zaev je lakše povređen u pesničenju.
 
Među demonstrantima je bilo i ljudi sa crnim maskama na licima. Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsednika parlamenta. Međutim, predsedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali, koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.
 
"Oko 18.50 sati građani koji protestuju u organizaciji građanske inicijative 'Za zajedničku Makedoniju' nasilno su ušli u prostorije Sobranja. U narušavanju javnog reda i mira povrede je zadobilo nekoliko poslanika Sobranja i nekoliko civila", stoji u ranijem saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. Dodaje se da je "desetak policijskih službenika zadobilo povrede i prebačeno na skopske klinike".
 
  • Мунгос

    28.04.2017 20:39
    Интересантна је ова машина за растеривање демонстрација. Питам се да ли је кроз оне жице спроведена струја. Ово је један од оних генијалних изума остварених у Европској Унији.
  • Tosin tata

    28.04.2017 18:41
    Srbi se ne menjaju
    Ivanov je izgubio izbore pa sad na silu sprecava legitimno izabrane predstavnike nove vlasti da obavljaju posao za koji su ih glasaci svojim glasovima ovlastili. Ono sto je sumnjivo je sto se AV u to mesa.
  • Мунгос

    28.04.2017 12:08
    Овај Комесар Јоханес Хан се одмах као лешинар створи тамо где намирише мршу. Не знам да ли има нека институција која сме да га оптужи за удружени злочиначки подухват. Овог пута жртве су Македонци, а злочинци су они миљеници од раније.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.