Visoki američki zvaničnik stiže sutra u Skoplje

Visoki američki zvaničnik Hojt Brajan Ji doputovaće sutra u Skoplje gde će se sastati sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim i novoizabranim predsednikom Sobranja Talatom Džafarijem, najavljeno je iz Ambasade SAD u Skoplju.
Ji, koji je zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, tokom dvodnevne posete sastaće se i sa liderima političkih stranka Nikolom Gruevskim, Zoranom Zaevim, Ali Ahmetijem, Bilalom Kasamijem, Veseli Memedijem i Menduhom Tačijem. Planirani su i susreti sa predstavnicima građanskog društva i diplomatske zajednice.
 
"Na sastancima će se razgovarati o statusu formiranja vlade, bilateralnim odnosima i reformama za evroatlantske integracije", navodi se u saopštenju.
 
Mediji prenose da će se Ji sutra sastati sa liderima partija Albanaca, a u ponedeljak će imati odvojene sastanke sa Ivanovim, Džafarijem i liderima SDSM Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.
 
Prethodno je dolazak visokog američkog zvaničnika bio najavljen za ponedjeljak, 1. maja.
 
Pre tri dana iz kabineta makedonskog predsednika saopšteno je da Ivanov, s obzirom na prethodno preuzete obaveze, neće biti u mogućnosti da realizuje susret a Hojt Jiom. Ivanov je ranije tri puta odbio da se sastane sa zvaničnicima EU i SAD.
 
Ji će biti prvi zvaničnik sa kojim će se sastati Talat Džaferi, kojeg je u četvrtak, 27. aprila, izabrala nova skupštinska većina za predsednika Sobranja.
 
VMRO-DPMNE i Nikola Gruevski osporavaju legitimitet izbora Džaferija, dok su njegov izbor podržale EU i SAD.
 
Nakon što su SDSM i parlamentarne stranke Albanaca izabrale Džaferija za predsednika Sobranja, nezadovoljna grupa pristalica građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" i ljudi u fantomkama upali su u zgradu skupštine, počeli da demoliraju prostorije i napadaju poslanike vladajuće koalicije. Predstavnici delegacije EU, Ambasade SAD, Misije OEBS i Kancelarije za vezu NATO-a u Skoplju najoštrije su osudile napad na makedonski parlament.
  • Мунгос

    29.04.2017 22:02
    Већ виђено: Високи амерички званичник ће прво понудити цену у доларима. Ако Ђорђе Иванов то одбије, примениће широку лепезу претњи – које су до сада имале одличан учинак. Уколико ултиматум успе, Високи амерички званичник ће се уписати у кандидате за Нобелову награду за мир.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.