Poznati planinar Uli Stek poginuo na Mont Everestu

Jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Švajcarac Uli Stek poginuo je u nesreći na Mont Everestu, saopštili su organizatori ekspedicije.
Poznati planinar Uli Stek poginuo na Mont Everestu
Foto: Pixabay
Kako navodi BBC, Stek je nastradao dok se pripremao za uspon, a lokalni šerpas izjavio da je on preminuo u Kampu 1 na Mont Nuptseu. Njegovo telo je prebačeno u Luklu, gde se nalazi jedini aerodrom u blizini Mont Everesta.
 
Stek, poznat po nadimku "Švajcarska mašina", planirao je da osvoji 8.850 metara visok Mont Everest i obližnji Mont Lotse. Nadimak je dobio zbog brzine kojom je osvajao vrhove, za šta je osvojio i brojne nagrade. On je prva žrtva ovogodišnje sezone uspona na najviši vrh sveta, koja traje od marta do maja i privlači na stotine planinara sa svih krajeva planete.
 
BBC prenosi da je Stek pokušavao da se aklimatizuje za uspon bez kiseonika na Mont Everest i to novom trasom. Ovaj vrh 41-godišnji alpinista već je osvojio 2012, dok je 2015. za 62 dana osvojio sve alpske vrhove više od 4.000 metara, ukupno 82.
 
Stek je postavio nove standarde u alpinizmu obarajući rekorde u solo usponima i odigrao veliku ulogu u promociji sporta.
 
On se 2015. godine popeo na jedan od najzahtevnijih planinskih zidova "Severno lice Eigera" za 2 sata i 47 minuta, što je vreme koje bi bilo nezamislivo pionirima sporta, kojima je za ovaj poduhvat bilo potrebno nekoliko dana.
 
"Švajcarska mašina" je bio poznat i po svom beskompromisno metodičnom pristupu alpinizmu i sposobnosti da nastavi dalje gurajući sebe iza granica ljudske izdržljivosti.
  • novosadjan

    01.05.2017 15:51
    Everest
    Tragično. Trenutno je tamo naš alpinista Zoran Pernjakovic, kontaktirajte ga preko Facebooka pa ćete imati dodatnih informacija iz prve ruke. To se desilo na 2km od njega. Pozzz

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet