Petrov podneo ostavku na mesto predsednika Sabora

Kolaps i novi haos u Hrvatskom saboru, nakon što je lider Mosta, dojučerašnje manje članice vladajuće koalicije, Božo Petrov podneo ostavku na mesto predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela.
"Za ovu krizu odgovoran je Andrej Plenković. Krizu koja udara na same temelje hrvatske države. Plenković štiti sve što se događalo u Agrokoru, a što je izazvalo potres u hrvatskoj ekonomiji i društvu. Plenković nema politički legitimitet da vodi Vladu jer nema većinu. Sadašnja Vlada je krnja Vlada, bez četiri ministra. Glasanje o Mariću je verovatno jedan od najtužnijih dana u Saboru, narušeni su svi moralni principi. Otvorilo se pitanje političke trgovine i korištenja institucija za lične interese. Zbog digniteta Sabora podnosim ostavku na dužnost predsednika Hrvatskog sabora", rekao je Petrov. 
 
Šef MOST-a je na taj način izbegao izglasavanje nepoverenja u Saboru, s obzirom na to da je HDZ navodno skupio dovoljno potpisa za uklanjanje Petrova s funkcije. 
 
Njegovo mesto je zauzeo bivši predsednik Sabora Željko Rajner, ali je na to reagovao Mostov zastupnik Nikola Grmoja, koji je zatražio od potpredsednika Sabora da odmah ustane sa te stolice. Prema Poslovniku, objasnio je Grmoja, pravo da sedne na stolicu predsednika Sabora ima samo potpredsednik iz reda parlamentarne većine.
 
Prethodno, u Saboru nije izglasano nepoverenje ministru finansija Zdravku Mariću, s obzirom na to da se glasanje završilo sa 75 glasova za njegov opoziv i sa 75 glasova protiv. To praktično znači da Marić ostaje ministar, ali i da u Saboru ne postoji parlamentarna većina.
 
Portal Index.hr konstatuje da je javnost iznenađena odlukom poslanika najuticajnije opozicione stranke SDP Tomislava Sauha da stane uz vladajući HDZ i spasi Marića i Plenkovićevu vladu. To je, kako se navodi, posebno interesantno i u kontekstu toga što je Sauh bio među onima koji su potpisali zahtev za opoziv Marića.
  • Мунгос

    04.05.2017 16:13
    Када ће Маја Прелетачевић поднети оставку? Тај филм неће да гледаш.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet