Makronova kampanja meta hakerskog napada

Izborni štab francuskog predsedničkog kandidata Emanuela Makrona saopštio je da je bio meta "velikog i koordinisanog" hakerskog napada, pošto su na internetu objavljeni procureli dokumenti, što je, kako je naveo, bio pokušaj destabilizacije sutrašnjeg drugog kruga izbora.
Francuske vlasti upozoravaju da se ne prenose ukradena Makronova dokumenta. U saopštenju kasno sinoć navedeno je da su u petak procureli imejlovi članova Makronovog izbornog tima i finansijski dokumenti i ugovori kampanje, ali nije jasno ko je odgovoran za hakerski napad i objavljivanje dokumenata.
 
Zbog izborne tišine, koja je počela malo posle tog saopštenja, Makronova protivkandidatkinja Marin Le Pen nije mogla da komentariše curenje informacija.
 
Makronov centristički "Pokret" saopštio je da se napad desio pre nekoliko sedmica i da su njihovi dokumenti pomešani s lažnim dokumentima da bi se "posejala sumnja i dezinformacija" i destabilizovalo sutrašnje glasanje.
 
Dokumenti su objavljeni na društvenim mrežama malo pre ponoći, a Makronov izborni tim okarakterisao je to kao pokušaj "destabilizacije demokratije, kakakv je viđen u prethodnoj izbornoj kampanji u SAD". Američka predsednička kandidatkinja Hilari Klinton tvrdila je da je hakovanje imejlova njenog izbornog štamba, iza čega navodno stoji Rusija, delom uzrok njenog poraza na izborima.
 
Na sajtu Vikiliksa sinoć je postavljen link ka Makronovima dokumentima, uz saopštenje da njihov tim još nije otkrio koja su dokumenta lažna. Izborno regulatorno telo saopštilo je da istražuje hakerski napad i curenje dokumenata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet