Masovni protest žena u Venecueli protiv socijalističke vlasti

Hiljade žena demonstrirale su juče u glavnom gradu Venecuele protiv socijalističke vlade te zemlje, na skupu koji je opozicija nazvala "Ženski marš protiv represije".
Masovni protest žena u Venecueli protiv socijalističke vlasti
Foto: Pixabay
Žene su na glavne ulice bogatog istočnog dela Karakasa izašle u belim majicama, karakterističnim za protivnike venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, udarale su u tiganje, pevale državnu himnu i skandirale: "Ko smo mi? Venecuela! Šta želimo? Slobodu!"
 
U vreme ženskog marša lokalni mediji su objavili snimak rušenja statue Madurovog prethodnika, pokojnog Uga Čavesa, na zapadu Venecuele.
 
Neke od žena imale su na sebi opremu za zaštitu od suzavca i gumenih metaka, dok su druge bile u toplesu. U opremi za razbijanje demonstracija, policija je zauzela glavne puteve u Karakasu, što je činila i prethodnih pet nedelja, tokom kojih je u sukobima policije i demonstranata poginulo više od 30 ljudi.
 
Vlada Venecuele planira da održi ženski kontra marš u centru Karakasa.
 
Mediji su javili da su statuu Čaveza uništili studenti, gnevni zbog nestašica hrane, inflacije, široko rasprostranjenog nasilja i kriminala koji diktira život u Venecueli.
 
Protesti koji se duže od mesec dana održavaju gotovo svakodnevno ne pokazuju znake slabljenja, a neke žene su na današnjem maršu prilazile vojnicima, nudile im suncokrete i pozivale ih da stanu na njihovu stranu. Jedna žena ih je pitala "šta će reći svojoj deci jednog dana".
 
Nemiri su izbili početkom aprila zbog u međuvremenu povučene odluke Vrhovnog suda da preuzme ovlašćenja Parlamenta, u kojem opozicija ima većinu, ali su postali način da ljudi izraze nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet