Japanska vlada dozvolila caru da abdicira

Japanska vlada odobrila je caru Akihitu da se povuče s trona. To je prva abdikacija jednog japanskog cara u protekla dva veka.
Japanska vlada dozvolila caru da abdicira
Foto: Pixabay
Predlog jednokratnog zakona će sada biti prosleđen parlamentu radi rasprave i verovatno će brzo biti usvojen. Abdikacija mora biti sprovedena u roku od tri godine od usvajanja zakona.
 
Ranije ove godine mediji su nagoveštavali da bi 83-godišnji Akihito mogao da se povuče s vlasti krajem decembra 2018, a da će ga na tronu naslediti princ prestolonaslednik Naruhito 1. januara 2019. Navodi o Akihitovoj želji da se povuče iznenadili su Japan kada su prvi put objavljeni prošlog jula.
 
U avgustu je Akihito kao razloge za abdikaciju javno naveo svoje godine starosti i slabo zdravlje, što su mnogi protumačili kao njegovu želju da krunu prepusti svom najstarijem sinu. Međutim, sadašnji japanski zakon ne sadrži odredbu o abdikaciji, zbog čega su političari morali da izrade nacrt zakona kako bi to omogućili.
 
Iako većina japanske javnosti podržava trajni zakon o abdikaciji, Japanci su izrazili podršku i sadašnjem predlogu koji treba da omogući Akihitovo povlačenje s trona bez problema i odnosiće se samo na tog cara. Poslednja carska abdikacija u japanskoj istoriji zabeležena je 1817. godine, kada se sa trona povukao car Kokaku.
 
Kada Naruhuto, koji ima ćerke ali ne i sinove, sidje s strona, sledeći u redu za krunu biće njegov mlađi brat Akišino, a potom Hisahito, Akišinov 10-godišnji sin. Međutim, viševekovno nasleđivanje trona u Japanu moglo bi biti prekinuto ako Hisahito ne bude imao sina. Mnogi Japanci smatraju da bi održivost trona mogla da se osigura dopuštanjem ženskog nasleđivanja, ali se tradicionalisti žestoko opiru toj ideji.
  • Osoba M

    19.05.2017 11:40
    A kad ce ovaj nas Vodj, Imperator, Svevisnji, da abdicira? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet