Majka i otac se sporili oko vakcinacije deteta, sud odlučio

Vrhovni Sud u Nemačkoj doneo je presudu da otac može da odvede dete na vakcinaciju u skladu sa preporukom vlasti, uprkos tome što se majka devojčice tome protivi.
Majka i otac se sporili oko vakcinacije deteta, sud odlučio
Foto: Pixabay

Odluka je doneta u skladu sa naporima nemačke Vlade i zdravstvenih organizacija da se smanji procenat izbegavanja vakcinacije, što može da dovede do pojave veoma zaraznih i potencijalno smrtonosnih bolesti, kao što su male boginje.

Vrhovni sud je u obrazloženju svoje odluke naveo da je otac devojčice, rođene 2012. godine, želeo da je imunizuje protiv tetanusa, malih boginja i dečje paralize, kao što preporučuje Stalni nemački komitet za vakcinaciju (STIKO).

Roditelji devojčice su razvedeni, a ona živi sa majkom, koja je bila protiv vakcinacije, jer "ne veruje farmaceutima i lekarima" i plaši se rizika da se dete razboli od vakcinacije.

Sud navodi da je presudio u korist oca jer je vakcinisanje zdravstveni standard i zbog toga što ne postoje dokazi o izlaganju deteta nepoznatom riziku usled vakcinisanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet