UN: Napadi na bolnice u više od 20 zemalja

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je prošle godine bilo napada na bolnice, doktore, ambulante, ranjene i bolesne u najmanje 20 zemalja zahvaćenih sukobima.
Guteres je na sastanku Saveta bezbednosti UN rekao da su u većini tih zemalja "slabi zdravstveni sistemi već bili na kritičnoj tački" i da za većinu napada niko nije odgovarao.
 
"Ti napadi su dokaz šireg trenda: učesnici u sukobu tretiraju bolnice i zdravstvene ustanove kao mete, umesto da ih poštuju kao svetinje. To je protivno duhu Ženevskih konvencija, osnovnih principa medjunarodnog humanitarnog prava i elementarne ljudskosti", rekao je generalni sekretar UN.
 
On je naveo da je organizacija Lekari za ljudska prava zabeležila više od 400 napada i više od 800 ubijenih zdravstvenih radnika u Siriji od početka konflikta 2013. godine, a da su se napadi na zdravstvene objekte i osoblje u Avganistanu gotovo udvostručili u 2016. godini, u poredjenju s 2015.
 
Generalni sekretar UN je kazao da se na terenu malo toga promenilo od usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN pre godinu dana, kojom se od svih strana u sukobima zahteva da zaštite medicinsko osoblje i objekte u kojima ono radi. U vazdušnom napadu, svega nekoliko meseci po usvajanju te rezolucije, pogodjena je bolnica u Jemenu, čiji je krov bio jasno obeležen, a njene koordinate poznate i da je tada poginulo 15 osoba, od čega tri člana medicinskog osoblja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.