VIDEO: Policija u Moskvi uhapsila 10-ogodišnjaka koji je čitao poeziju

Akcija hapšenja i pritvor određen desetogodišnjem dečaku koji je dok je čitao poeziju na ulici u Moskvi dotakao prolaznika, šokirali su Ruse.

Navodi se da se na snimku koji je njegova maćeha napravila mobilnim telefonom, a koji je emitovan na ruskoj televiziji, vidi kako policajci ubacuju u svoje vozilo dečaka koji vrišti "Spasite me!".

Policija tvrdi da je dečak, kojeg su mediji identifikovali kao Oskara Mironova, "prosjačio" na ulici, zbog čega su ga u policijskoj stanici zadržali do ranih jutarnjih sati.

Otac dečaka je ruskim medijima rekao da je njegov sin čitao poeziju naglas dok mu je maćeha bila u blizini i sedela na klupi.

Istražni komitet Moskve, koji ispituje ozbiljna krivična dela, saopštio je da će proveriti način na koji se policija bavila ovim slučajem, kao i delovanje roditelja. Moskovska policija je najavila da će i sama sve proveriti i "javno objaviti" rezultate istrage.

AP navodi da je pre nekoliko dana novinar lista "Moskovski komsomolec" Aleksandar Minkin hvalio dečakovo javno čitanje poezije i postavio snimak toga na Fejsbuk. Na njemu se vidi mršavi dečak sa naočarima koji u popularnoj pešačkoj zoni Arbat napamet izgovara monolog iz "Hamleta" sa čuvenim "Biti ili ne biti".

Minkin je dečaka nazvao "uličnim princom" i njegovim "herojem". Prema njegovoj tvrdnji, dečak je dobijao manje svote novca od prolaznika, ali nije prosio. Sajt OVD.info koji prati pritvaranja naveo je da su dečak i njegova maćeha proveli oko četiri sata u policijskoj stanici koju su napustili nakon ponoći.

AP navodi da je uticajni advokat Anatolij Kučerena, koji zastupa odbeglog saradnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, otišao u policijsku stanicu i izjavio za rusku televiziju da se policija izvinila dečakovim roditeljima.

Policija je, ipak, dečakovog oca kaznila sa 500 rubalja (devet dolara) zbog neizvršavanja roditeljskih dužnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet