Francuska dobila novu vladu

Jelisejska palata saopštila je sastav nove francuske vlade posle parlamentarnih izbora na kojima je ogromnu većinu osvojila centristička stranka predsednika Emanuela Makrona, Republika u pokretu.
Žan-Iv Le Drian ostaće kao u prethodnom sazivu šef diplomatije, dok će ministar odbrane biti Florans Parli posle odluke Silvi Gular da odustane od ministarske funkcije zbog istrage o navodnoj zloupotrebi sredstava Evropskog parlamenta.
 
Ministarka za evropska pitanja će biti Natali Loazo, jer je prethodna ministarka Marijel de Sarnez odlučila da ne bude u novoj vladi. Ministar pravde takođe će biti žena, Nikol Belube, navela je Jelsijeska palata i dodala da je dosadašnji ministar na toj funkciji Fransoa Bajru odlučio da napusti vladu kako bi novom predsedniku Emanuelu Makronu omogućio da ostvari cilj i očisti politiku od korupcije. 
 
Ministar za teritorijalnu koheziju biće Žak Mezar i on menja Rišara Ferana koji je, kako su naveli francuski mediji, bio primoran da odustane od ministarske funkcije jer je predmet preliminarne istrage o aferi poslovanja s nekretninama, prema kojoj je njegova partnerka koristila jefitnije cene zakupa dok je Feran bio na čelu jednog osiguravajućeg društva. 
 
Feran, blizak Makronu, prihvatio je da bude predsednik poslaničke grupe Republike u pokretu. Sa velikom većinom u parlamentu Makron će sada imati odrešene ruke da sprovede obećani program, socijalno-liberalne reforme kao što je moralizacija političara od kojih zahteva besprekornost, reforma radnog zakonodavstva i smanjenje javnog deficita.
  • Bora NS

    22.06.2017 07:23
    Normalno
    Tako se to radi u normalnim zemljama, brzo i efikasno. Ne prave cirkus zvani "128" kada znaju da imaju 158.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.