London: Opasne obloge ima oko 600 zgrada, preživelima novi stanovi

U Engleskoj ima oko 600 zgrada sa sličnim zidnim oblogama kakve je imala višespratnica nedavno izgorela u požar, saopštili su zvaničnici.
London: Opasne obloge ima oko 600 zgrada, preživelima novi stanovi
Foto: 021
U ovom požaru izgoreo je oblakoder u Londonu u kom je najmanje 79 osoba poginulo.
 
Portparolka britanske premijerke Tereze Mej je rekla da je od lokalnih vlasti zatraženo da što pre pošalju uzorke tih zidnih obloga.
 
Ona je dodala da su rezultati uzorka uzetih iz tri zgrade dosad potvrdili da su zidne obloge zapaljive. Agencija Rojters napominje da se ova brojka ne odnosi na zgrade u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.
 
Lokalni zvaničnik zbog požara podneo ostavku
 
Lokalni zvaničnik londonske četvrti Kensington i Čelsi Nikolas Holgejt podneo je ostavku zbog požara u višespratnici u kojoj je stradalo 79 ljudi.
 
Stanovnici Londona kritikovali su lokalne vlasti zbog načina i brzine kojom su gradske službe reagovale prošle nedelje kada je izbio požar u soliteru Grenfel, ali i zapaljivog đmaterijala korišćenog prilikom rekonstrukcije zgrade.
 
Kritičari navode da su stanovnici solitera koji su preživeli požar sporo dobijali informacije o pomoći i da su lokalne vlasti sporo reagovale na haotičnu situaciju na terenu, navodi agencija AP. Britanska premijerka je u svom govoru u parlamentu rekla da su preliminarni testovi pokazali da je zapaljiv materijal korišćen i prilikom renoviranja drugih solitera u Londonu.
 
Ona je uputila izvinjenje građanima Londona zbog neadekvatnog odgovora gradskih službi na požar i pozdravila je odluku lokalnog zvaničnika da podnese ostavku. Preživeli i stanari susednih zgrada zameraju Terezi Mej što nije uputila neophodnu pomoć i što nije odmah posetila žrtve na licu mesta, već prvo razgovarala s vatrogascima i policijom. 
 
Preživeli dobijaju nove stanove
 
Britanska vlada obezbedila je 68 stanova stanarima posle nedavnog požara višespratnice u Londonu. Stanovi su novoizgrađeni i namenjeni za stanare koji primaju socijalnu pomoć, a nalaze se u istoj londonskoj četvrti Kesington i Čelsi gde je prošle nedelje izbio požar u soliteru Grenfel, izjavio je ministar za lokalne zajednice Sadžid Džavid.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.