London: Eksplozija zamrzivača i loša fasada uzrok smrti 79 osoba

Vatra koja je progutala 24-spratnu zgradu u Londonu i odnela 79 života, krenula je iz jednog zamrzivača i prenela se na fasadu načinjenu od materijala koji nije prošao bezbednosne testove, objavila je danas londonska policija.

"Sada imamo dokaz stručnjaka da vatra nije namerno izazvana", izjavila je predstavnica policije, detektivka Fiona Mekormak.

Model zamrzivača "Hotpoint" FF175BP, prema njenim rečima, nije bio povučen sa tržišta i proizvođač vrši dalje testove. Kako je navedeno, izolacija i pločice korišćene u oblozi zgrade nisu prošle testove, pošto se pokazalo da se vatra brzo proširila.

Policija razmatra da, zbog velikog broja mrtvih, među moguće krivične prekršaje koji su počinjeni, uključi i ubistvo, rekla je Mekormak. Govoreći o dosad potvrđenih 79 žrtava požara, ona je dodala: "Strahujem da ih je više".

Zbog korišćenja lošeg materijala jedan lokalni zvaničnik koji je bio zadužen za nadzor nad renoviranjem zgrade, podneo je ostavku.

Podsetimo, požar je u Grenfel taueru buknuo početkom prošle sedmice. Vatra se za dvadesetak minuta munjevitom brzinom proširila i na ostale spratove. Zarobljeni stanari satima su vrištali s prozora, pokušavajući da dozovu pomoć.

Jedna žena je čak bacila dete kroz prozor u želji da ga spase. U tome je i uspela, jer je devojčicu uhvatio jedan Londonac. Ona, međutim, kako se pretpostavlja, nije preživela.

Požar je gasilo 200 vatrogasaca više od 12 sati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet