Protesti zbog divlje seče poslednje evropske prašume u Poljskoj

Više stotina osoba protestovalo je u Varšavi protiv seče Bjalovješke šume, poslednje evropske prašume, što je odobrila poljska konzervativna vlada.
Vladajuća stranka Pravo i pravda je, naime, dozvolila da se poveća seča u toj šumi, koja se nalazi sa obe stane poljsko-beloruske granice, a kao razlog navela je borbu protiv epidemije insekata "potkornjaka".
 
Ekolozi, ipak, smatraju da je to izgovor kako bi se povećala eksploatacija drveta zbog profita i tvrde da vlasti hoće da poseku ne samo na zaražena stabla, već i zdrava, od kojih su neka stara i 100 godina. Umesto njih, biće zasađeno mlado drveće.
 
Učesnici protesta prošli su centrom Varšave i marširali do Ministarstva životne sredine.
 
Na skupu koji su organizovali "Grinpis" i druge grupe izražena je želja da cela šuma bude proglašena nacionalnim prakom kako bi se obezbedila njena zaštita.
 
Oni strahuju da će ta prašuma, složeni ekosistem u kome obitavaju bizoni, detlići i mnoge druge vrste, biti pretvorena u nešto što će zapravo biti plantaža drveća.
 
Unesko je, inače, već proglasio Bjalovješku šumu svetskom baštinom.
 
Protest je usledio nekoliko dana nakon što je ministar životne sredine Jan Šisko zatražio da ta prašuma izgubi svoj status Uneskove prirodne baštine.
 
On je prošle godine odobrio odluku da utrostruči seča u odnosu na nivo koji je smatran prirodno održivim.
 
Evropska unije saopštila je da je povećanje seče nelegalno po zakonu EU.
  • Konzerva

    25.06.2017 08:51
    Ljudi na vlasti su generalno odsečeni od problema životne sredine jer im se ispred očiju vrte velike cifre. Zabole ga za stari hrast ako će munuti desetak hiljada eura za koje će otići na ekskurziju u neki park.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.