Holandija odgovorna za smrt 300 ljudi u Srebrenici

Holandski Apelacioni sud potvrdio je da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su proterani iz holandske baze UN u blizini Srebrenice, nakon što su to područje zauzele trupe bosanskih Srba.
Ova odluka potvrđuje odluku iz 2014. godine prema kojoj su holandski mirovnjaci mogli da znaju da će bosanski Srbi ubiti muškarce koji su tražili utočište u bazi u selu Potočari, ukoliko budu prisiljeni da je napuste - kao što jesu. 
 
Ova odluka se smatra izuzetkom, s obzirom da UN uživanju imunitet od krivičnog gonjenja. U svakom slučaju, ovaj holandski slučaj je gotovo jedinstven, s obzirom da državu, koja učestvuje u mirovnoj misiji UN, proglašava odgovornom za svoje postupke.
 
Ova odluka je izrečena po tužbi koju su podnele "Majke Srebrenice" protiv Holandije.
 
AFP je danas preneo da će 206 holandskih mirovnjaka tužiti svoju vladu za odštetu zbog svih štetnih posledica koje trpe povodom tog slučaja.
  • Deks

    27.06.2017 14:32
    Holandski vojnici u BiH nisu došli kao deo vojnih trupa Holandije već mirovne misije Ujedinjenih Nacija pa je prema tome apsurdno da se bilo koja zemlja koja je učestvovala u toj misiji izdvaja i proglašava krivom za krivicu koju snose Ujedinjene Nacije. Ujedinjene Nacije i uopšte međunarodna zajednica snose veliku krivicu jer su mogli a nisu sprečili zločine u Srebrenici ali se to ne sme mešati sa krivicom izvršilaca tih zločina tj snaga bosanskih Srba koje je finansirala i na sve načine podržavala Srbija odnosno njen tadašnji režim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.