Orban osudio skrnavljenje srpskog groblja u Mađarskoj

Mađarski premijer Viktor Orban osudio je danas skrnavljenje srpskog groblja u Kalazu, severno od Budimpešte, izjavio je šef pres kancelarije mađarskog premijera Bertalan Havaši.
"Treba uložiti sve moguće napore da ovaj neprihvatljiv akt ne baci senku na mađarsko-srpsko prijateljstvo i istorijsko poboljšanje bilateralnih odnosa tokom proteklih par godina", preneo je Havaši reči mađarskog premijera, preneo je MTI.
 
Orban je dao instrukciju mađarskom ministru unutrašnjih poslova Šandoru Pinteru da se usredsredi na istragu o incidentu, otkrije počinioce i izvede ih pred lice pravde.
 
Mađarska novinska agencija navodi da je 15 grobova oštećeno u ranim jutarnjim časovima prošlog četvrtka - nadgrobni spomenici i kamene vaze za cveće su oborene, a ploče otvorene i razbijene.
 
U Kalazu (na mađarskom Budakalas) postoji srpska manjina. To mesto, u neposrednom susedstvu Sent Andreje, sve do 19. veka bilo je većinski srpsko i jedno od lokalnih znamenitosti je pravoslavna barokna crkva iz 1752. godine. Širenjem Budimpešte, Kalaz je od sela prerastao u gradsko predgrađe. 
  • Mariška

    28.06.2017 13:44
    Nekom smeta...
    Izgleda da nekom smeta dobar odnos između Srbije i Mađarske. Počinioci će biti uhvaćeni, pa ćemo videti ko to pokušava da poremeti odnos između dveju zemalja. To su neki kojima je poznato da je pravoslavcima stalo do njihovih pokojnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet