Usvojen sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 122 zemlje su podržale prvi sporazum u istoriji kojim se zabranjuje nuklearno oružje.
Usvojen sporazum o zabrani nuklearnog oružja
Foto: Pixabay
Protiv sporazuma je glasala Holandija, dok je Singapur ostao uzdržan. Sporazum su bojkotovale zemlje koje poseduju nuklearno oružje, uključujući i SAD.
 
Elejn Vajt Gomez, predsednica UN-ove konferencije na kojoj je pregovarano o prvom pravno obavezujućem sporazumu o nuklearnom oružju, izjavila je da je to prvi takav sporazum koji je postignut u više od 20 godina.
 
"Svet je čekao na ovakvu pravnu meru 70 godina", rekla je Gomez.
 
Direktorka Međunarodne kampanje za uništenje nuklearnog oružja (ICAN), Beatris Fin, izjavila je da bi ovo mogao biti dan kada je započet kraj "nuklerane ere".
 
Pomenuti sporazum obavezuje sve zemlje članice da nikada i ni pod kojim okolnostima ne razvijaju, testiraju, proizvode ili nabave i uskladište nuklearno oružje ili druge nuklearne eksplozivne naprave. Sporazumom se zabranjuje bilo kakav transfer ili korišćenje nuklearnog oružja kao i upućivanje pretnji o korišćenju takvog naoružanja.
 
Sporazum treba da bude ratifikovan u 50 zemalja članica UN-a, da bi zvanično stupio na snagu.
  • gari

    08.07.2017 15:55
    Aj da vidim kako će nagovoriti sve one zemlje koje imaju nuklearno naoružanje da ga se odreknu. To im je krajnje sredstvo odvraćanja, inače bi neko već probao možda da im "donese demokratiju", ili nešto drugo (zavisno da li pripadaju ovima ili onima).
  • mrva

    08.07.2017 12:46
    Ovo je sjajna vest, ali je i izjava tipa "ovo je početak kraja nuklearne ere" preoptimistična i u najmanju ruku naivna. Jer, nikakava rezolucija niti akt ne mogu sprečiti upotrebu oružja ako je oružje dostupno i postoji. Dovoljan je samo malo "jači" interes ili situacija u kojoj se neko nađe ugrožen i slovo na papiru nema nikakvu moć. Rezulucije su kršene i biće kršene, na žalost. Pretnja nuklearnog rata zauvek će vrebati u pozadini.

    U nauci je poznat jedan crni scenario - "objašnjenje", zašto do sada nismo sreli vanzemaljce. Predpostavka kaže da civilizacije pre nego što dostignu stepen razvoja neophodan za međuzvezdana putovanja, ispolje tendenciju samodestrukcije te se samounište. Dakle, iščeznu pre nego što su sposobni da nas pronađu. Interesantna ideja i ne previše nemoguća, a ponašanje ljudske vrste ide tome u prilog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet