Nakon 13 godina, Liverpul možda ostaje bez zaštite Unesko

Liverpul, jedna od 30 britanskih znamenitosti koje se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine, uskoro bi mogao da izgubi status zaštićenog dobra zbog planova preuređenja istorijskog priobalnog dela.
Nakon 13 godina, Liverpul možda ostaje bez zaštite Unesko
Foto: Pixabay
Ranije ove nedelje saopšteno je da bi status mogao da izgubi i Beč, prenosi B92.
 
UNESCO štiti istorijsko jezgro i dokove Liverpula od 2004. godine, a od 2012, zbog projekta "Liverpool Waters", ovo kulturno dobro nalazi se na listi ugroženih znamenitosti. 
 
Projekat u vrednosti od 5.5 milijardi funti predviđa izgradnju stambenih kula, poslovnih zgrada i različitih atrakcija, kao i luke. 
 
"U slučaju da projekat bude realizovan, Liverpul bi mogao u potpunosti da izgubi svoju izvanrednu univerzalnu vrednost zbog koje mu je dodeljen status zaštićenog dobra", navodi UNESCO. 
 
Sa ciljem da se postigne kompromis, planovi su u međuvremenu izmenjeni, ali se još ne zna da li će to biti dovoljno da grad zadrži svoju poziciju na Uneskovoj listi. 
 
Radovi bi mogli da počnu već ove godine, a konačna odluka Uneska očekuje se 2018. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet