VIDEO: Milioni građana Venecuele štrajkuju, dvoje poginulo

Milioni građana Venecuele učestvovali su u četvrtak u generalnom štrajku u znak protesta zbog planirane promene ustava, a u sukobu policije i demonstranata poginule su najmanje dve osobe.
U proopozicionim, istočnim četvrtima Karakasa, sve je bilo tiho do ranog popodneva, kada je improvizovanim barikadama taj deo grada potpuno odsečen od ostatka prestonice. Grupa maskiranih mladića palila je vatru i bacala kamenice na policiju, koja je odgovorila suzavcem.
 
Tužilaštvo je saopštilo da je 24-godišnjak ubijen u predgrađu Karakasa, a da je tokom protesta u centralnoj državi Karabobo poginuo 23-godišnji mladić. Time je ukupan broj žrtava od početka protesta u Venecueli povećan na najmanje 95.
 
Najmanje devet osoba je povređeno na protestima.
 
U zapadnim delovima Karakasa, tradicionalno lojalnih vladajućoj partiji, neke prodavnice su bile zatvorene, ali su radnje uglavnom radile, a na ulicama je saobraćaj bio prepolovljen u odnosu na normalan radni dan. Zbog 24-časovnog štrajka u gradskom saobraćaju stali su gotovo svi autobusi, a štrajku se pridružilo i hiljade privatnih preduzeća.
 
Lideri opozicije izjavili su da je štrajkovalo 85 odsto radnika.
 
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da neće odustati od izmene političkog sistema zemlje uprkos protestima i upozorenjima SAD da će uvesti ekonomske sankcije. Maduro je rekao da su najveće kompanije radile "100 odsto" uprkos štrajku.
 
Opozicija je pozvala građane na "veliki marš" u subotu, vraćajući se strategiji direktne konfrotacije s vladom, pošto je ove sedmice primenjivala alternativne taktike, kao što je organizovanje simboličnog referenduma o ustavnim promenama.
 
Visoki diplomata Isajas Medina podneo je danas ostavku u delegaciji Venecuele u Ujedinjenim nacijama u znak protesta zbog raširenog kršenja ljudskih prava i ustava koja čini Madurova administracija. Medina je pozvao Madura da odmah podnese ostavku.
 
Maduro planira da održi izbore 30. jula za članove ustavotvorne skupštine koja bi trebalo da izmeni politički sistem zemlje i učvrsti vlast vladajuće partije.
 
  • Zerstorer

    21.07.2017 10:47
    Kakav inteligentan komentar...Podjimo od toga da je Venecuela jedna od zemalja sa najvise nafte na svetu i onda je sve jasno...kao i Libija,Irak,Sirija...I onda komentar bude kao ovaj tvoj,pre5oktobarskog karaktera...
  • nss

    21.07.2017 09:19
    nss
    i ovde je jedan covek jaci od naroda i zrtvovace milione ljudi da ucvrsti vlast....kao u srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet