Katalonija otvara predstavništvo u Hrvatskoj

Vlada Katalonije otvoriće uskoro u Hrvatskoj svoje predstavništvo, koje će pokrivati zemlje jugoistočne Evrope, piše zagrebački "Globus".
Kako navode, tu informaciju im je potvrdila visokopozicionirana osoba regionalne vlade u Barseloni. Time se politička borba između Katalonije i Španije širi i na ove prostore, samo dva meseca pre najavljenog referenduma o nezavisnosti.
 
"U Hrvatskoj sigurno otvaramo svoje predstavništvo kao što smo uradili i u drugim delovima Evrope", kaže izvor u vladi koja je za 1. oktobar najavila referendum o otcepljenju od Španije. U Barseloni to predstavništvo službeno nazivaju delegacijom, iako ga smatraju ambasadom regije sa 7,5 miliona stanovnika.
 
Katalonci će tako iz Zagreba nastojati da ostvare političke i ekonomske interese u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, a moguće i u Bugarskoj i Rumuniji, piše "Globus". Prvi cilj je svakako pridobijanje međunarodne podrške za referendum koji Vlada u Madridu i španski Ustavni sud smatraju nezakonitim.
 
Takve delegacije Katalonija već ima u 11 zemalja u svetu, uvek se nalaze u glavnim gradovima, a u Evropi im je još jedino preostao jugoistočni deo.
  • Zoja

    26.07.2017 01:11
    Polako ali sigurno imace desetine novih drzava - proces su zapoceli na ovim prostorima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.