Osuđeni na smrt odsecanjem glave zbog "Arapskog proleća"

Vrhovni sud Saudijske Arabije osudio je na smrt odsecanjem glave 14 osoba, među kojima je i student koji je trebalo da studira u SAD.
Oni su osuđeni na smrt zbog učešća u protestu protiv vlade u toj zemlji.
 
Student Mujtaba al-Suvejket i još 13 muškaraca pridružili su se protestima koji su postali poznati kao "Arapsko proleće" 2011. i 2012. godine. Oni će biti pogubljeni ukoliko presudu odobri država.
 
Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal, oni su proglašeni krivim za "oružanu pobunu protiv vladara", "izazivanje haosa", "upotrebu molotovljevih koktela" i "pucanje na bezbednosno osoblje".
 
"Potvrđujući ove kazne, vlasti Saudijske Arabije pokazale su svoju nemilosrdnu posvećenost upotrebi smrtne kazne kao oružja za suzbijanje neslaganja i neutralizaciju političkih protivnika", saopštio je direktor kampanja za Bliski istok u Amnesti internešnalu Samah Hadid. On je naveo da je potpis kralja Salamana sada sve što stoji između osuđenih i pogubljenja.
 
Al-Suvejket je uhapšen na aerodromu kada je pošao na studije na Univerzitet u Mičigenu 2012. godine. Američka federacija nastavnika pozvala je 15. jula američkog predsednika Donalda Trampa da pomogne da se obezbedi odustajanje od kazne za studenta.
  • Pitanje

    27.07.2017 09:34
    Amerima
    Zašto ne bombartujete Saudijsku Arabiju, očigledno se radi o režimu koji je isti, ako ne i gori od Sadamovog?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet