Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje žrtvama "Oluje"

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska pokrenula je uoči godišnjice projekat "Isprika" kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvine žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle "Oluje" i njihovim porodicama.
Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle "Oluje".
 
Kako kažu u peticiji, koja će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još čekaju pravdu, "stidimo se ne samo zbog toga sto su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve".
 
Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta "Isprika" je ukazati hrvatskoj vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vreme i posle "Oluje" i njihovim porodica, kao neki minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osuđeno".
 
Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako će ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije uključivati i bilborde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, očekuju veći odziv nego prošle godine. Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zločina, već upravo suprotno.
 
"Naravno, to ne bi značilo da onda ne treba procesuirati zločince, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje zbog svih kršenja ljudskih prava", kaže Puharić.
  • Observer

    27.07.2017 08:48
    Koreni
    Mnogo su široki i duboki koreni njihovih zloćina, a da bi se ta kula imalo protresla, pa makar i izvinjenjem. Usađene čipove od malih nogu, teško je resetovati, tako da sam pesimista u vezi izvinjenja, a o procesuiranju i da ne govorim. Hej, 360 potpisa, govori, koja je to manjina u promilima bi se izrazila, ali inicijativa ne treba da gubi nadu, možda ove godine dobiju i duplo više. Voleo bih da sam u zabludi oko ovog broja.......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet