Predsednica Hrvatske: Jednog dana da 'Oluju' obeležimo zajedno sa Srbima

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u Kninu da žali zbog gubitka svakog života, hrvatskog i srpskog.
Ona je dodala da se nada da će jednog dana biti moguće "zajedno sa srpskom zajednicom obeležiti "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju i politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi koje su upravo njihovo lokalno vođstvo i vlasti iz Beograda isterali iz njihovih domova".
 
Ona je to izjavila upitana da li predstavnici Srpskog narodnog veća, koji će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama Oluje, treba da budu u Kninu. 
 
"Što se Hrvatske tiče, nama je žao svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u "Oluji" i Domovinskom ratu. Ne veselimo se ničijoj tuzi i verujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.
 
Plenković: Sprečili još jednu Srebrenicu
 
Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovo je rekao da je oslobađanjem Bihaća sprečena još jedna Srebrenica. On je rečenicu istovetnu onoj koju je izrekao u petak ponovio i u govoru na Kninskoj tvrđavi, povodom proslave Dana pobede.
 
"Bili smo suočeni sa brutalnom agresijom velikosrpskog Miloševićevog režima i samo zahvaljujući Franji Tudmanu i jedinstvu hrvatskog naroda i branitelja, Hrvatska je odbranjena, oslobođena, ponovo izgrađena i modernizovana", rekao je Plenković.
 
Na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, državni vrh je položio cveće, a cela manifestacija za razliku od prethodnih godina svedena je na Kninsku tvrđavu i nešto malo na centralni Gradski trg.
 
Za razliku od prethodnih godina, večeras u Kninu neće nastupitati Marko Perković Tompson, koji u svojim pesmama glorifikuje ustaštvo, već Prljavo kazalište.
  • Deks

    05.08.2017 23:46
    Dobra izjava hrvatske predsednice kojom je iskazala saosećanje prema svim patnjama ljudi tokom akcije "Oluja" i čitavog rata u Hrvatskoj bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Broj Srba koji danas žive u Kninu i drugim oblastima koji su bili zahvaćeni ratom na najbolji način govori da su se mnogi hrvatski Srbi nakon "Oluje" vratili da žive u Hrvatsku i smatraju je svojom domovinom. Ima i onih koji su okrvavili ruke u tom ratu i da bi izbegli suđenje ne žele da se vrate tamo da žive ali zar takve treba žaliti? Svi smo mi bili taoci njihove politike kada su 1991.g. podigli balvane i želeli da otcepe delove Hrvatske. Zbog njih nam je međunarodna zajednica uvela ekonomske, kulturne i sportske sankcije, da bi njih finansirala vlast u Srbiji osnovala je piramidalne banke i osmislila hiper inflaciju 1992/93... Ne treba zaboraviti da danas u Hrvatskoj ravnopravno žive i mnogi Srbi koji su učestvovali u ratu protiv Hrvatske a radi se o onima koji su bili obuhvaćeni abolicijom po Sporazumu o mirnoj reintegraciji istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Mnogi hrvatski Srbi koji danas žive u Srbiji ili inostranstvu već sutra mogu da se odluče da žive u bilo kojem delu Hrvatske jer svi poseduju hrvatsko državljanstvo i pasoše ali mnogi radije odlaze u bogatu Nemačku ili druge zemlje EU uostalom kao i svi sa Balkana i istočne Evrope. Akcija "Oluja" sprečila je mogući novi genocid u Goraždu i Bihaću i dovela do ranjivosti bosanskih velikosrba pa tako i do kraja rata u BiH.
  • Gandhi

    05.08.2017 22:32
    Samo novi rat do istrebljenja moze dovesti situaciju u red :))))
  • Lalos

    05.08.2017 22:27
    Obelezi je sa Vojvodjanima koje ste potpuno zagadili i unistili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet