Da li je ustaški pozdrav nezakonit u Hrvatskoj ili ne?

U Hrvatskoj se u drugoj polovini 2017. godine i dalje ne zna da li je ustaški pozdrav "Za dom spremni" ilegalan ili nije, piše danas portal Index.hr, navodeći da to, očigledno, zavisi od toga gde se neko nalazi.

"Kako, naime, drugačije objasniti činjenicu da je interventna policija juče u Kninu munjevito privela sedmoricu muškaraca koji su u jednom kafiću urlali 'Za dom spremni', a istog dana u Slunju uoči, za vreme i nakon koncerta Marka Perkovića Tompsona zbog urlanja istog tog ustaškog pozdrava, slavljenja ustaških zločinaca Jure Francetića i Rafaela Bobana, nije priveden ama baš niko?", piše zagrebački portal.

Indeks podseća da je policija juče u glavnoj ulici u Kninu, gde je održana zvanična državna proslava "Oluje", privela sedmoricu muškaraca, među njima i splitskog desničara Marka Skeju, člana HCSP-a i ratnog zapovednika IX. bojne HOS-a Rafaela viteza Bobana. Interventna policija na licu mesta se, prema izjavama očevidaca, pojavila u roku od nekoliko minuta i potrpala izgrednike u maricu pa ih odvela u prekršajni sud.

Iako se u Kninu okupilo tek 8.000 ljudi, mere bezbednosti bile su na visokom nivou s obzirom na to da se u grad sjatio ceo državni vrh na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

"Ali, istog dana u Slunju imali smo priliku da posvedočimo potpuno drugačijem (ne)postupanju policijskih službenika", navodi portal. Uoči Tompsonovog koncerta u Slunju se okupilo desetak hiljada ljudi. Mnogi od prisutnih nosili su majice s logotipom HOS-a na kojem je jasno bio istaknut ustaški pozdrav "Za dom spremni".

I dok je gradonačelnik Slunja Jure Katić poručivao kako "samostalna Republika Hrvatska nije nastala na nekom antifašizmu", iz publike se jasno čulo skandiranje "Za dom spremni", te pevanje pesme koja slavi ustaške zločince Juru Francetića i Rafaela Bobana.

Uz to, sam Tompson svoj je koncert otvorio pesmom "Bojna Čavoglave" i pozdravom "Za dom spremni", zbog kojeg je prošle godine u Kninu dobio prekršajnu prijavu.

O dvostrukim policijskim kriterijumima najbolje govori podatak kako Tompson ove godine nije prekršajno prijavljen za istu stvar, ali i činjenica je da je, uprkos glasnom skandiranju ustaškog pozdrava i slavljenja Francetića i Bobana, policija u Slunju privela tek tri osobe - dve zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, a jednu zbog kršenja zakona o ličnoj karti.

"Da li je, dakle, ustaški pozdrav 'Za dom spremni' u Hrvatskoj ilegalan ili legalan, pitanje je na koje jošš uvek ne postoji nedvosmislen odgovor", zaključuje Indeks.

Istovremeno, N1 javlja da policija pregleda snimke Tompsonovog koncerta u Slunju. U policiji kažu da je na koncertu bilo više od 15.000 ljudi. Koncert je sniman, a pregledom snimaka biće utvrđeno da li je bilo još prekršaja.

  • kasno

    06.08.2017 21:50
    sve jedno je mogu da se pozdravljaju i ljubljenjem u ljubu i tako su sve samo svoji i nema ko da ih vidi.
  • Ajmeee

    06.08.2017 20:47
    Haha frustrirani, sto je Thompson stariji sve se jace deru.
    Ne moze vise da ih smiruje sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet