U Sarajevu počela Muslimansko-jevrejska konferencija

U sarajevskoj Većnici večeras je počela Muslimansko-jevrejska konferencija, koja je okupila oko stotinu mladih lidera iz 40 zemalja sveta.
Cilj konferencije je, kako je saopšteno, izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja među mladim ljudima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka.
 
Bakir Izetbegović je u svom govoru istakao da su ovakve konferencije vrlo važne, navodeći da "mnogi tvrde da svetom vladaju oni koji poseduju oružje, a ne oni koji pokušavaju stvoriti mir". On, međutim, smatra da mir, pomirenje i saradnja nadvladaju i da nemaju alternativu.
 
Izetbegović je još kazao da muslimani i Jevreji u BiH žive u miru skoro 600 godina, kao i da je uveren da je BiH pravo mesto da se pokuša uspostaviti trajni mir između ta dva naroda širom sveta.
 
"Naše je da pokušamo poslati poruke mira i da isprovociramo ono što treba", naglasio je on.
 
Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović naveo je da verske zajednice imaju svoje mesto u međunarodnoj saradnji u BiH, da mogu pomoći ojačavanju saradnje i suživota, ali da ne mogu rešiti političke probleme.
 
"Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir i saradnju, ali političari moraju uraditi svoj deo posla, a to je da vode zemlju u EU i prosperitet i da daju šansu mladima", istakao je Kavazović.
 
Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je Sarajevo "idealan grad" za ovakvu vrstu konferencije, ističući da u njemu Jevreji i muslimani stotinama godina u ovom gradu žive u miru. On je naglasio da je cilj konferencije, ali i način da se pokaže kako Jevreji i muslimani razgovaraju o dva najveća problema u Evropi i svetu, a to su antisemitizam i islamofobija.
 
Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur kazao je da verske zajednice igraju veoma pozitivnu ulogu.
 
"Posebno u BiH postoji svetski poznata jevrejska zajednica i veoma aktivna islamska zajednica, a ovakvim događajima se može pokazati svima da i različite verske zajednice mogu imati i dobre odnose i zajedničke ciljeve", naglasio je on.
  • Tata Ikun

    08.08.2017 21:39
    Narod treba da zna da su prema muslimanskom učenju (Kuran, Muhamed) Jevreji i Hrišćani niži soj ljudi, i kao takvi se i tretiraju. Nijedan "pravi" musliman ne sme ravnopravno da gleda na Jevreje, tako da su ovakvi skupovi generalno zamlaćivanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.